Ásványi anyagok és nyomelemek


Ásványi anyagok

Elnevezés Hiánytünetek Forrás élelem Megjegyzés
kálium ingerültség, gyengeség, aluszékonyság, hányinger, irracionális viselkedés, szívműködési zavarok izombénulás a legtöbb gyümölcs (főleg banán, sárgadinnye), aszalt szilva, mazsola, tejtermékek (joghurt), sovány húsok, narancslé, burgonya A has- és húgyhajtók fokozott kálium ürítést okoznak, ezeket kizárólag orvosi előírásra szedje.
klór A klórhiány zavart okoz a szervezet sav-bázis egyensúlyában. hús, hal (szardínia), savanyú káposzta, olajbogyó Szükséges a gyomornedv (sósav) termelődéshez, valamint a B12 vitamin feldolgozásához.
magnézium csont- és fogképződési zavarok tengeri ételek, gabonafélék, levélzöldségek, dió, mogyoró Befolyásolja az ideg és izomműködést, hatással van biz. enzimek aktiválásában.
nátrium zavartság, súlyos esetben eszméletvesztés, kóma só, marha és disznóhús, szardínia, olajbogyó, savanyú káposzta Hiányos állapot főleg nagy mennyiségű folyadékvesztéskor fordul elő.
foszfor angolkórszerű tünetek (kálcium-vesztés, puha csontok és fogak, súlyos D vitamin hiány) tej és tejtermékek, tojás, hús, hal, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabona, barna rizs A sok szénsavas üdítő valamint a nagy mennyiségű húsfogyasztás foszfor többletet okozhat, ami gátolja a vas felszívódását és felborítja a foszfor-kálcium arányt.
kálcium gyermekeknél angolkór (rachitis), felnőtteknél csontlágyulás, csontritkulás tej és tejtermékek, szárazborsó és bab, hús, hal, a legtöbb zöld levelű zöldség A túl sok kálcium megakadályozza a vas és cink felszívódását. A túl magas kálciumszint veseelégtelenséget is okozhat.


Nyomelemek

Elnevezés Hiánytünetek Forrás élelem Megjegyzések
cink növekedés visszamaradása, étvágytalanság, ízérzékelés gyengülése, sebgyógyulás lelassulása, késői nemi érés hús (különösen a sötét húsok), kagyló, tengeri halak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék Nagy mennyiségű cink vész el a kiőrlés és feldolgozás során, valamint a száraz borsó és bab áztatásával, hacsak nem használja fel az áztató vizet.
fluor fogszuvasodás belsőségek, zselatin, tengeri halak és kagylók, tea, fluórozott ivóvíz Túl sok fluorid a fogak elszíneződését okozza.
jód pajzsmirigy- megnagyobbodás (golyva), magzati korban agykárosodás (kretinizmus) jódozott só, ivóvíz, tejtermékek, tengeri halak
mangán izületi fájdalom, súlyos esetben lát, megnagyobbodott máj és nyirokcsomók nagylevelű zöldségek, finomított gabonafélék, szárított gyümölcsök Nélkülözhetetlen a csontépítéshez.
molibdén gyorsult szívritmus, szapora légzés, szürkületi vakság, ingerlékenység tejtermékek, gabonafélék, bab Bizonyos enzimek aktiválásában játszik szerepet.
nikkel növekedés elmaradása, vérképzési zavarok, a vas, réz, cink egyensúlya megbomlik a májban száraz borsó, bab, dió, csokoládé, teljes kiőrlésű gabona Azoknak az enzimeknek a termeléséhez szükséges, melyek elősegítik a táplálék hatékony lebontását.
szelén fáradékonyság, izomgyengeség, izomfájdalmak sovány húsok, tojás, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabona, brazil dió Erősíti az immunrendszert, javítja a hasnyálmirigy működését, jó hatással van a bőrre és izmokra.
vas vérszegénység, körmök torzulása, nyelési nehézségek, fáradékonyság marhahús, vese, máj, kagyló, szója, barack Terhesség alatt a megszokottnál nagyobb mennyiségű vasra van szüksége a szervezetnek.


Megj.: A szervezetnek szükséges szervetlen ásványi anyagokat feloszthatjuk: fő ásványi anyagokra (Ca, Mg, P), elektrolitokra (Na, K, Cl) és nyomelemekre (Fe, Zn, Cu, Mn, F, J,stb.). Utóbbiak csupán igen kis mennyiségben vannak jelen a szervezetben.


24 óra hírei 24 óra cikkei
HIRDETÉS